Onze kleine overwinningen van 2020

‘2020 was geen goed jaar.’

Dat moet je ergens gehoord hebben, toch? Het is misschien niet helemaal verkeerd, maar we hebben ons toch een paar goede dingen bij Back Market kunnen herinneren. Tussen het verminderen van onze ecologische impact en het vechten tegen de digitale kloof wilden we gewoon onze kleine overwinningen met jullie delen. Zonder triomfalisme of teveel zelfgenoegzaamheid, eh: het is gewoon dat we, aangezien we nog veel te doen hebben, onszelf moed geven door het positieve te delen!

Kom op, laten we je er alles over vertellen.

Kleine overwinning nr. 1: onze ecologische impact beheersen en verminderen

We kunnen refurbished elektronische apparaten verkopen, onze activiteit en die van onze verkopers genereren koolstofemissies. Als we deze emissies willen verminderen, is de eerste stap om te begrijpen waar ze vandaan komen en om ze te berekenen. Daarom zijn we gestart met een CO2-evaluatie die eind januari 2021 afgerond zou moeten zijn. Deze evaluatie zal ons waardevolle informatie opleveren om zo snel mogelijk echt effectieve maatregelen te nemen. En dan geeft het een beetje transparantie, voor jou en voor ons.

We hoeven dus natuurlijk niet te wachten op deze resultaten om actie te ondernemen. Zoals elk jaar hebben we besloten om geen kortingen te geven voor Black Friday, een evenement dat we beschouwen als een symbool van een uitbarsting van de consument waarin we onszelf niet herkennen. En voor het eerst hebben we zelfs besloten om onze ecologische voetafdruk die dag te compenseren (want zelfs zonder kortingen is het siteverkeer veel hoger dan normaal).

Hoe hebben we onze uitstoot voor Black Friday gecompenseerd?

  • We hielden rekening met de activiteit van de site (verkeer, bestede tijd, verzonden e-mails), communicatieacties tijdens deze periode (bijvoorbeeld bus en metro) en de impact van bezorgingen(die 60% van de uitstoot vertegenwoordigen).
  • We hebben compensatieprojecten gefinancierd via de GoodPlanet Foundation op basis van de prijs per ton CO2 die ze hebben vastgesteld, namelijk € 22.

Het klinkt misschien anekdotisch, maar het is nog steeds niet om de voetafdruk van ons bedrijf te verkleinen.

Dit soort acties werd mogelijk gemaakt door de oprichting van een CSR-pool binnen Back Market (hallo Camille 😊). We hadden daar bijna moeten beginnen!

Kleine overwinning nr. 2: sociale initiatieven steunen

Naast de gezondheidscrisis heeft de pandemie als schadelijk effect het isolement van arme mensen vergroot. In 2020 wilden we daarom verenigingen als Play Joué of Break Poverty in de vorm van donaties (smartphones, tablets, computers, enz.) steunen. We hopen dat deze paar acties de digitale kloof helpen dichten en mensen in moeilijke omstandigheden zoveel mogelijk met elkaar verbinden.

En dan waren er nog twee andere projecten waar we best trots op zijn, die dankzij jullie een succes waren!

  1. Met de verkoop van smartphonehoesjes op Back Market konden we € 125.000 doneren om PUR Projet en de inwoners van Pejarakan op Bali te steunen bij het opzetten van hun afvalbeheerproject.
  2. We hebben ook € 50.000 aan WWF gedoneerd als onderdeel van het ‘Panda Phone’-project, dat bijvoorbeeld zal worden gebruikt om Franse consumenten voor te lichten over de milieu-impact van digitale technologie.

Kleine overwinning nr. 3: onze interne verbintenissen

De acties waarover we tot nu toe hebben gesproken, zijn wereldwijde Back Market-initiatieven; maar hoe zit het met ons, de Back Makers, de homo-sapiens achter het project? Hoe zijn we op ons niveau betrokken geraakt in 2020? ?

Natuurlijk hebben we onze samenwerking met La Cloche voortgezet, een humanitaire vereniging die strijdt tegen sociale uitsluiting in Frankrijk door sociale banden te bevorderen en het imago van arme bevolkingsgroepen te herstellen. We gingen door met plunderingen zolang we konden, en we bleven kleding schenken. En toen hebben we een klein aantal inclusieve ‘Guilds’ geopend, waaronder de Anne Bonny’s Club, die tot doel heeft gendergelijkheid op het werk te promoten.

Dus ja, 2020 was over het algemeen een …ingewikkeld… jaar. Maar dat weerhoudt ons er niet van om deze paar acties te vieren waarbij ‘een beetje boter onder de jam werd toegevoegd’, zoals tante Helene zei. En dat is mede te danken aan jou, dus dankjewel … en hallo 2021!

Previous Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.