Laptop-accu: Oneindig lang en zelfs meer dan dat

De accu van je laptop oneindig lang mee laten gaan, da’s fantastisch! Oké, de titel is dan misschien een beetje overdreven, maar je kunt zelf heel wat doen om ervoor te zorgen dat hij zo lang mogelijk meegaat. De kunst is te voorkomen dat de levensduur van je laptop-accu snel achteruitgaat.

1. Laat de accu op adem komen als je de laptop niet gebruikt

Je laptop hoeft niet aan te blijven staan als de bevelhebber (jij dus) er niet achter zit. Geef de accu wat rust.

Je laptop uitzetten is het beste. Nu ga je me natuurlijk zeggen (ongeduldig als je bent), dat je graag zo snel mogelijk weer aan de slag wilt. Prima als je even een kopje koffie wilt drinken (vrijwillig) of naar de wc moet (minder vrijwillig), maar gun je laptop in ieder geval ’s nachts wat rust!

Zet je laptop in de slaap- of sluimerstand. De actieve programma’s worden dan opgeslagen in het RAM-geheugen, waardoor je later snel verder kunt daar waar je gebleven was. Pas de instellingen aan in het energiebeheer, zodat je laptop na een paar minuten niets doen, overschakelt op de slaapstand.

2. Wees slim, gebruik het stopcontact 

Steek altijd (thuis, op kantoor…) de stekker van je laptop in het stopcontact als die mogelijkheid er is. Dit voorkomt dat de accu leeg raakt en moet worden opgeladen. Sterker nog, de levensduur van een accu is afhankelijk van het aantal keer opladen/ontladen.

Dit betekent wel dat je steeds de voedingskabel mee moet nemen in je tas, maar het is het waard als je bedenkt dat je accu daardoor veel langer meegaat.

 

3. En er was licht… een grote energievreter!

Het beeldscherm van je laptop (en dan vooral de helderheid) is een enorme energievreter.

Stel de helderheid zo snel mogelijk in op minimaal.

4. Deactiveer de raketwerper en de dubbele zuigers

Randapparatuur als usb, wifi, bluetooth, cd-/dvd-spelers en webcam gebruiken onnodig stroom als je deze niet gebruikt. Zet je laptop in de vliegtuigmodus als je geen internet hoeft te gebruiken. Schakel de functies uit die je maar eens in de zoveel tijd nodig hebt. Verwijder usb-apparatuur en cd’s of dvd’s als je deze niet gebruikt. Het moederbord en je accu zullen je hiervoor dankbaar zijn.

5. Vraag niet te veel van hem 

Natuurlijk is je laptop gemaakt om te multitasken. Maar wees begripvol als je zijn autonomie wilt behouden. Beperk het aantal actieve programma’s tot een minimum als hij op de accu draait. Het meest ideaal is slechts één per keer. Als je naar een dvd kijkt, heeft het weinig nut om Excel, de rekenmachine, je webbrowser, Photoshop en je mailbox open te houden…

Natuurlijk vereist dit enige inzet van de gebruiker, maar je zult er op lange termijn geen spijt van krijgen. Hiermee kun je daadwerkelijk de levensduur van je laptop-accu verlengen.

Hoe dan ook zal er een dag komen dat je trouwe dienaar er de brui aan geeft. En als dat gebeurt, wees dan voorbereid!

Je vindt hier een lijst met refurbished laptops tegen een zeer aantrekkelijke prijs:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.