je priveleven prive houden

Je privéleven privé houden

Niet alleen Rihanna en Meghan Markle hebben recht op een privéleven. Je denkt er waarschijnlijk niet elke dag bij na, maar wedden dat je met je internetgebruik heel wat blootgeeft over jezelf. Back Market geeft je een aantal goede tips die je dagelijks kunt toepassen om je persoonsgegevens (maximaal) te beschermen.

De touwtjes in handen op sociale netwerken

Wil je niet dat je persoonsgegevens overal voor het oprapen liggen? Dan moet je eerst kritisch kijken naar je eigen gebruik van sociale netwerken. Je activiteiten op Facebook, Instagram, Twitter en dergelijke zijn openbaar…tenzij je anders aangeeft. Bedenk dus steeds dat iedereen, zonder al te veel moeite, kan zien wat je post/liket en waar je opduikt. Bij netwerken gaat het niet alleen om je profiel. Het zijn machines die gegevens verzamelen. Dat is hun bedrijfsmodel! Denk dus goed na over de informatie die daarin terechtkomt en of je dat wel wilt.

 

Je wachtwoorden tegen het licht houden

Heb je een en dezelfde sleutel voor je auto, je appartement, het slot op je fiets, je dagboek en je koffer? Nee? Gebruik dan ook niet langer het wachtwoord dat je al sinds 1996 gebruikt! Bovendien komt het ook niet in je op om je huis te beveiligen met het slot van je poppenhuis, toch?  Gebruik dan ook je geboortedatum, de naam van je zoon of de naam van je huisdier niet als wachtwoord. Kies een zin, een combinatie van cijfers, letters, hoofdletters, kleine letters, speciale tekens en gebruik vooral voor elke website een andere combinatie! Ja, we weten dat het lastig is, maar veel websites bieden tegenwoordig een wachtwoordkluis (bovendien, je kent het Wilhelmus uit je hoofd, dus onderschat jezelf niet).

Laat overal zo min mogelijk sporen achter

Gebruik je gratis wifi? Grote kans dat er als tegenprestatie gegevens worden verzameld. Bezoek je websites met beperkte toegang? Ze verzamelen alles wat los en vast zit. Vergeet niet dat jouw gegevens goud waard zijn  voor bepaalde websites, die onder het mom van een nieuwsbrief of andere onmisbare cadeaus de gegevens die jij verstrekt doorverkopen.

De instellingen onder de loep nemen

Of het nu om de instellingen op je smartphone of je computer gaat, je kunt de toegang tot je persoonsgegevens, je foto’s (die vreemde bobbel die je aan je neef wilt laten zien die geneeskunde studeert), je contacten etc.  beperken.
Bestudeer de instellingen tot in de puntjes. Klik op de wieltjes, gereedschappen…oftewel, op alles waarmee je de touwtjes in handen kunt houden.

Houd de deuren gesloten voor hackers (voor zover mogelijk)

Al die kleine foutjes/nalatigheden/slordigheden nodigen allemaal uit tot hacken. Hoe meer je je blootstelt, hoe groter de kans dat je een makkelijke prooi wordt voor degene die zijn hand wil leggen op je bankgegevens, je identiteitspapieren (of een dubieuze foto van Oud & Nieuw ’97). Maak bij gevoelige onderwerpen gebruik van versleutelde e-mailberichten. Activeer ook dubbele authenticatie (wachtwoord en sms-code bijvoorbeeld) en als je gevoelige websites bezoekt, zorg dan dat je het veilig doet (we hebben het hier dan natuurlijk over incognito surfen).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.