ipados 14

iPadOS 14: wat is er nieuw in 2020?

In 2019 heeft techgigant Apple ervoor gekozen om het mobiele besturingssysteem op te splitsen in twee verschillende programma’s: iOS voor de  iPhone en iPadOS voor de tablet. Dit kleine verschil verhindert niet dat deze twee reeksen apparaten dezelfde toepassingen kunnen delen. Maar met versie 14 van het besturingssysteem voor de iPad profiteren de tablets van Apple van bepaalde exclusiviteiten die voor grote opwinding zullen zorgen bij vele gebruikers! Het was op het WWDC 2020 Special Event dat Apple de nieuwe verbeteringen voor iPad aankondigde: toegang tot interactieve widgets, speciale features, etc. Je tablet zal binnenkort net zo werken als een Mac!

Tijd dus voor een kleine preview van deze nieuwe features die op je wachten na de volgende iPadOS update (die naar verwachting dit najaar zal plaatsvinden).

Nieuw design voor gesprekken

De eerste nieuwe feature is het nieuwe ontwerp van de inkomende gesprekken. Of het nu gaat om telefoon of FaceTime, met de nieuwe versie verschijnen ze in de vorm van een eenvoudige banner die niet langer alle ruimte op het scherm in beslag neemt. Alles onderbreken omdat je gebeld wordt, is vanaf de update dus verleden tijd.

Het zal dus mogelijk zijn om de oproep met gemak te beantwoorden of te negeren. Hetzelfde geldt voor Siri en de zoekfunctie, die discreter zal zijn, zodat je informatie kunt blijven bekijken zonder verlies van productiviteit en concentratie.

De Spotlight-zoekfunctie lijkt erg op de zoekfunctie van MacOS en is veelzijdig en efficiënt. We zullen hier later meer in detail op ingaan.

Apple Pencil en handgeschreven notities

De Pencil (potlood) die verkrijgbaar is voor verschillende Apple-tabletreeksen ondergaat ook een echte transformatie! Handschrift en tekeningen zijn veel beter herkenbaar dankzij Scribble in het nieuwe iPadOS14.

Je kunt nu zoeken naar geschreven woorden en alle handgeschreven input omzetten in getypte tekst om je acties te vereenvoudigen en te versnellen, zoals het zoeken in Safari of het beantwoorden van een iMessage.

Wat je tekeningen betreft, geeft de intuïtieve vormherkenning je de mogelijkheid om perfecte geografische vormen te verkrijgen, kromme lijnen worden recht gemaakt en je kunt je eigen illustraties en diagrammen naar wens toevoegen.

 

Daarnaast kun je ook gebruik maken van de datadetector die door middel van handgeschreven tekstadressen, data en telefoonnummers herkent en waarmee je bijvoorbeeld een locatie kunt weergeven in Kaarten, een afspraak kunt toevoegen in Kalender en een geschreven nummer kunt intypen om te bellen.

Natuurlijk blijven al deze invoer- en conversie-stappen die je op de tablet uitvoert veilig en vertrouwelijk.

De zoekopdracht made easy

Zoals we al eerder zeiden, is de zoekfunctie op Apple-tablets volledig herzien in iPadOS14. Deze functie geeft je de mogelijkheid om snel en vanaf één locatie contacten of bestanden weer te geven, applicaties te lokaliseren en te starten, snelle informatie te krijgen en geeft waar nodig ook antwoord op veelgestelde vragen. Door het nieuwe compacte design krijg je de mogelijkheid om te multitasken en kun je dus gemakkelijk productief blijven.

Je hoeft bijvoorbeeld niet te bladeren om een bestand te vinden dat je in een e-mail wilt opnemen. Je gebruikt gewoon de zoekfunctie voor je bestand en voegt het toe aan je mail door middel van slepen en neerzetten. Je kunt zelfs de nieuwtjes van Back Market opvragen en de resultaten zullen direct in de zoekbalk getoond worden.

Op het web zullen je zoekopdrachten nauwkeuriger en efficiënter zijn, waarbij je vanaf het begin van je zoekopdracht al relevante suggesties te zien zult krijgen. Daarnaast heb je toegang tot de zoekresultaten door slechts één keer het scherm aan te raken.

Vereenvoudigde navigatie tussen de applicaties

Een grote verandering in iPadOS14 is het gebruik van de sidebar. Door het vervangen van de tabbladnavigatie die we vandaag de dag gewend zijn, brengen de apps Notes, Files, Photos, Calendar en Apple Music de navigatie samen op één plek, zodat je makkelijker tussen de apps kunt schakelen zonder te stoppen waar je mee bezig bent.

Handig, hè? Met nieuwe uitklapmenu’s en vereenvoudigde werkbalken heb je ook toegang tot de bedieningselementen van de applicatie vanaf één locatie. Zo kun je verschillende aspecten van de interface tonen of juist verbergen. Net als in Finder op de Mac kun je bijvoorbeeld de zijbalk verbergen en deze vervolgens met één enkele klik weer terugbrengen.

Extra features

In het nieuwe iPadOS14 krijgt jouw Apple tablet nieuwe functies die binnen no-time onmisbaar zijn geworden.

Siri

De voice-assistant die altijd voor je klaarstaat, is verbeterd en zelfs slimmer geworden. Siri zal nu in staat zijn om complexe vragen te beantwoorden en audioboodschappen te versturen!

Nieuwe widgets

Door Smart Stack kun je in één oogopslag veel relevante informatie verkrijgen dankzij de vele perfect herontworpen widgets.

Kaarten

Met de nieuwe versie van deze applicatie kun je je veel gemakkelijker verplaatsen door nieuwe routes te nemen die je te voet of op de fiets kunt afleggen. Speciale gidsen hebben in de applicatie een selectie must-visits opgenomen en daarnaast vind je met Kaarten zonder moeite de beste restaurants in de omgeving.

Berichten

Of het nu per telefoon of tablet is, soms is het sturen van berichten een heel gedoe. Hou contact met je vrienden, collega’s en familie en krijg snel toegang tot belangrijke berichten, pin bepaalde gesprekken bovenaan, volg groepsgesprekken en personaliseer gesprekken met een foto, groepsfoto of emoji.

De Thuis app

Deze applicatie biedt nieuwe suggesties voor automatisering en verbetert de besturing van je thuis aangesloten apparatuur en lampen die geschikt zijn voor gebruik met HomeKit. En dat alles terwijl je veilig en privacyvriendelijk gebruik kunt maken van versleutelde informatie.

Toegankelijkheidsfeatures

Door het aanpassen van de audioweergave van telefoongesprekken, films, muziek en podcasts, detecteren de nieuwe toegankelijkheidsfeatures ook gebarentaal tijdens FaceTime-groepsgesprekken. Dit betekent dat de persoon die in gebarentaal spreekt altijd op de voorgrond van het videogesprek blijft.

Zoals je ziet, is je iPad op weg om net zo krachtig te worden als een Mac. Naar welke van deze nieuwe features kijk jij uit?  Laat het ons weten in de comments!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.