Hoe verminder je de impact van online kijken?

De impact van digitale technologieën op ons klimaat is moeilijk voor te stellen in het dagelijks leven, omdat we het idee hebben aangenomen dat internet immaterieel is. Alsof alles is opgeslagen in de wolken. Het gebruik van internet en het produceren van terminals om er verbinding mee te maken, verbruikt echter wel degelijk energie en stoot CO2 uit. Online video’s bekijken, goed voor 60% van het dataverkeer in de wereld, heeft een jaarlijkse CO2-voetafdruk die vergelijkbaar is met de uitstoot van Spanje. 306 miljoen ton in 2018, oftewel bijna 1% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het is tijd om er iets aan te doen. En het begint met onze relatie met onze schermen.

Bingewatchen: de ergste vijand van het klimaat?

Wie had kunnen denken dat een volstrekt onschuldige Netflix-sessie, een video delen op Facebook of even scrollen op Instagram of Youtube zo’n impact zou kunnen hebben? Om je een idee te geven, video-on-demand diensten (d.w.z. Netflix en andere zoals Amazon Prime) genereren net zo veel CO2 als Chili, volgens een studie van Shift Project.

Hoe dat komt? Er moeten al terminals worden geproduceerd die ons in staat stellen verbinding te maken met het internet, dat wil zeggen onze computers, tablets en smartphones, en de informatie vervolgens op te slaan in datacenters en deze op netwerken te verspreiden. Dit alles verbruikt elektriciteit, die voor 85% afkomstig is van de exploitatie van fossiele brandstoffen (volgens een BP-studie). Dit zorgt voor absurde conclusie: het opslaan van slechts 10 uur film vergt meer energie dan alle Engelstalige artikelen van Wikipedia.

En aangezien online video’s 80% van de internetbandbreedte verbruikt en de kijkcijfers blijven groeien, zullen we een manier moeten vinden om de rest van ons internetgebruik niet te hinderen. Simpel, verhoog gewoon de opslagcapaciteit door nieuwe infrastructuur te bouwen en onze apparatuur te vernieuwen om het compatibel te maken. Jammer dan voor onze oude smartphones en het geproduceerde elektronisch afval.

Of we herzien ons gebruik van het internet, te beginnen met ons video kijkgedrag.

 

Greenwatching: welke mogelijkheden hebben we om onze voetafdruk op het internet te verkleinen?

1. De levensduur van onze elektronische apparaten verlengen

Laten we, nog voordat we de manier waarop we onze video’s op het internet bekijken veranderen, in gedachten houden dat hoe langer onze smartphones, computers, tablets en tv’s meegaan, hoe minder we vervuilen. Dus eerste stap: de levensduur van onze apparatuur verlengen, onze oude apparaten verkopen en gereviseerde apparatuur kopen.

Waarom?

  • Het maken van een smartphone stoot tussen de 50 en 100 kg broeikasgassen uit.
  • Een smartphone bevat zeldzame grondstoffen en zoals de naam al doet vermoeden, ze raken op. Daarnaast geeft hun extractie giftige elementen vrij in het milieu.

 

2. Trek de stekker uit de modem en verbreek de verbinding met je apparaten wanneer je ze niet gebruikt

Vervolgens gaat het erom niet meer met je hoofd in de cloud te blijven wanneer het niet nodig is. Denk eraan om de stekker van de modem en de tv uit het stopcontact te trekken en je apparaten van het internet los te koppelen wanneer je klaar bent met kijken.

Waarom?

  • Een permanent aangesloten modem verbruikt uiteraard meer elektriciteit dan één die voortdurend aanstaat (tot nu toe is alles logisch).
  • Het grootste deel van de ecologische voetafdruk van het netwerk komt van de “last mile”: relaisantennes voor mobiele netwerken en modems voor wifi.

 

3. Geef de voorkeur aan wifi-verbindingen boven 3/4/5G

Het verbruik van de chip van je smartphone is afhankelijk van het type mobiel netwerk dat je gebruikt (2G, 3G, 4G of 5G) en waar je je bevindt. Als de netwerkstatus slecht is, plaats je je telefoon in de vliegtuigmodus en hervat je het kijken in een beter bedekt gebied. Zo niet, 2G verbruikt minder data dan 3G, dat zelf minder dan 4G verbruikt. Het is aan jou om je aan te passen aan je behoeften. Je kunt je favoriete netwerktype wijzigen in de instellingen van je smartphone (‘Verbindingen -> mobiele netwerken’ op Android).

En als je in een met wifi bedekt gebied bent, schakel dan de mobiele data uit!

Waarom?

  • Een 4G internetverbinding verbruikt 20 keer meer energie dan via een modem, omdat het veel meer relaisantennes vereist.
  • Er zijn trouwens meer van deze antennes nodig om de bandbreedte te krijgen die iedereens groeiende behoeften dekt.

 

4.Gebruik dagelijks liever je smartphone in plaats van een full HD 4K TV met dubbele 3D-ruimte

Hoe hoger de resolutie van de video, hoe meer energie het bekijken verbruikt. Bekijk je video’s dus indien mogelijk met een lagere definitie, op een kleiner scherm.

5. Beperk het online kijken en het delen van video’s op sociale netwerken

Eigenlijk is de meest effectieve oplossing niet zo ingewikkeld te raden. Minder online bekeken video’s = minder geproduceerde vervuiling. In een wereld waar het klimaat onder druk staat, is dit misschien het moment om bewuster te zijn over waar we naar kijken en wat we delen. Het is ook een kans om tijd voor jezelf terug te krijgen. Denk erover om voor de serie of films die je wilt kijken, de DVD te kopen. Het produceren van een DVD verbruikt evenveel CO2 als één enkele online weergave.

En vooruit, een kleine bonus voor onderweg: denk eraan de automatische weergave van video’s uit te schakelen. Je slaat twee vliegen in één klap door verslaving te verminderen en het laden van video’s te voorkomen!

Ziezo. Als je een aantal van deze eenvoudige praktijken naleeft, lever je een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. Uiteraard is dat niet de oplossing voor alles en online video-diensten hebben aanpassingen te doen aan hun kant. Maar dat is een ander onderwerp voor een andere keer.

Verkoop je oude producten en koop hier refurbished!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.