Hoe kun je milieubewust zijn op werk?

Als werknemers brengen we het overgrote deel van ons dagelijks leven door op kantoor.  Groene initiatieven verspreiden zich nu steeds meer van onze huizen naar onze kantoren. En dat is logisch! Bedrijven spelen ook een rol bij de bescherming van het milieu. Het is dus noodzakelijk dat iedereen betrokken raakt (en het ook toepast).

Wil jij tips voor het creëren van een milieubewuste werkomgeving? Volg de gids!

Kies voor verantwoorde meubels en kantoorbenodigdheden

Het meubilair

Als een bedrijf groeit, zal het op een gegeven moment ook fysiek moeten groeien omdat er meer plaats gemaakt moet worden voor het nieuwe personeel.  Wie het heeft over een stijging van het personeel, heeft het ook over een nieuwe inrichting, maar vooral ook nieuw meubilair dat plaats geeft aan iedereen.

En daar, tussen de budgetten voor verhuizing en inrichting en de bijkomstige CO2-impact, kunnen kosten catastrofaal hoog worden! Waarom overweeg je niet gewoon een investering in verantwoord nieuw of tweedehands meubilair, waarbij je ook nog eens geldverspilling en onnodige luchtvervuiling voorkomt?

Het bedrijf “Circufair” biedt andere bedrijven de mogelijkheid te investeren in opgeknapt of nieuw meubilair, speciaal geselecteerd vanwege de duurzaamheid. Daarnaast halen ze het oude meubilair op en geven ze het een tweede leven.  Deze oplossing zorgt voor fiks minder afval en is bovendien minder duur!

Het papier

Als je oplettend bent, maak dan eens een rondje langs de verschillende werkplekken bij jou op kantoor en kijk eens wat een ongelofelijke hoeveelheid papier daar wordt verspild.

De cijfers op een rijtje: je moet weten dat elk jaar 200 miljard pagina’s worden geprint en dat van deze astronomisch grote hoeveelheid 20% van deze printjes direct in de prullenbak verdwijnt zonder zelfs maar gelezen te worden.  Je kunt deze overdreven verspilling gemakkelijk terugdringen door een paar goede gewoonten aan te leren. Print alleen de allerbelangrijkste documenten uit en doe dit dubbelzijdig. Kies ook voor een kleiner lettertype zodat er meer informatie op één pagina past. 

Je kunt ook lege inktcartridges verzamelen en deze opnieuw laten vullen.  Dat is veel milieubewuster en ook nog eens goedkoper. Als je ze wil weggooien, doe dat dan op z’n minst in een speciaal daarvoor bedoelde vuilnisbak zodat ze kunnen worden gerecycled en schoongemaakt.

Elektronische apparatuur

Voor een bedrijf blijkt het aanschaffen en onderhouden van elektronica vaak een dure en uiterst vervuilende investering gezien de snelheid waarmee we van apparatuur veranderen. Denk eens aan refurbished apparatuur als het gaat om de aanschaf van computers, tablets en telefoons voor medewerkers. Back Market staat voor je klaar! De kwaliteit is gelijk, de prijs is tussen 30% en 70% lager en de producten worden geleverd met een garantie van 36 maanden.

We gaan voor groen!

Onmogelijk om over het milieu te praten zonder het over de natuur te hebben. Bomen en planten dragen bij aan de luchtkwaliteit en waarom zouden we daar niet ook op kantoor van profiteren door het groen naar binnen te halen?  Opgelet, daarvoor kiezen we natuurlijk niet planten die mensen vergeten water te geven, maar juist voor vruchtbare moestuinen op kantoor.

Je zal het maar bedenken! Het was het bedrijf Skyfarms die met dit idee kwam en het is echt geweldig.  Het concept? Het bedrijf zorgt voor de aanleg van de moestuinen op de werkplekken en traint de medewerkers zodat ze echte tuinmannen worden met groene vingers. Daarnaast wordt de groei gedurende de verschillende seizoenen in de gaten gehouden, zodat op het juiste moment de juiste groenten en kruiden geoogst en geplukt kunnen worden.

Wij hebben moestuinen op kantoor bij Back Market al getest en keuren het voor 100% goed.

Daarnaast zorgt het er ook voor dat je je collega’s eens ergens anders ziet dan rondom het koffiezetapparaat…

Daarnaast zorgt het er ook voor dat je je collega’s eens ergens anders ziet dan rondom het koffiezetapparaat…

Nu we het toch over koffie hebben…

De koffiepauze is onmisbaar, dat weet iedereen! Maar het is kostbaar voor de planeet als je altijd pauzeert met een individuele dosering koffie zoals George Clooney, en het is natuurlijk al helemaal brutaal als je die koffie vervolgens uit een plastic bekertje drinkt. Wist je dat een verpakking van 250 gram koffiepads of -cups niet alleen duur en niet erg recyclebaar is, maar ook zorgt voor tien keer zoveel verpakkingsmateriaal vergeleken met een traditionele verpakking koffiebonen

Geniet daarnaast van je koffie uit een echt kopje! We werken ongeveer 220 dagen per jaar.  Als je gemiddeld dagelijks twee keer koffie uit een bekertje drinkt  heb je aan het einde van het jaar ongeveer 500 bekertjes en ook 500 roerstokjes gebruikt als je in je koffie ook nog suiker doet… Dit is nou precies een voorbeeld van onnodige verspilling.

Bovendien verkoopt Back Market ook refurbished koffiezetapparaten in perfecte conditie.  Denk er ook eens over na voor wat je woning betreft.

We verlichten graag ook op een intelligente manier

Het energieverbruik op kantoor vertegenwoordigt ongeveer 25% van het verbruik in de tertiaire sector. Begin door klassieke gloeilampen te vervangen door andere lampen met een laag verbruik of beter nog: kies voor ledlampen die naast verlichting ook 25 keer langer meegaan en 75% minder energie verbruiken dan gloeilampen. Hier geldt ook weer: milieubewust is goed voor je portemonnee.  Het is natuurlijk ook aan jezelf om ervoor te zorgen dat je milieuvriendelijke gewoontes aanleert en toepast. Doe bijvoorbeeld alleen de lampen aan wanneer dat nodig is en schakel ze weer uit bij het verlaten van de ruimte.
Hetzelfde idee geldt voor je computer: laat hem niet aanstaan als je niet op kantoor bent. Zet hem uit!

Zo zie je, er zijn ontzettend veel manieren te bedenken om ook op kantoor bij te dragen aan de bescherming van het milieu.  En het allerbeste is om dit niet alleen, maar collectief op te pakken. We weten immers allemaal: in je eentje ga je misschien sneller, maar met z’n allen schop je het uiteindelijk verder!

Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.