Hoe bescherm ik mijn smartphone tegen zand, water en kou?

Het is een must ervoor te zorgen dat je smartphone zolang mogelijk meegaat.  Ze worden alsmaar duurder, dus elk jaar een nieuwe zit er niet in. Aan de toenemende technologische vooruitgang hangt een prijs: je geliefde smartphone is (bijna) nog kwetsbaarder dan een babyschildpad die net uit het ei gekropen is. Dus wat moet je doen om hem te beschermen? Hier volgen een aantal tips om je smartphone te beschermen onder extreme omstandigheden.

Krassen doen hem geen goed

Als je je smartphone meeneemt naar de Sahara (of naar het strand, dat is ook goed),  zorg er dan voor dat er geen zand bij kan. Stop hem in een beschermhoesje of goedkoper nog (maar toch chic)  in een  hermetisch af te sluiten en doorzichtig diepvrieszakje!

Als je toestel per ongeluk in het zand valt of er zand op het scherm komt, maak hem dan schoon. Zand kan elektronische onderdelen beschadigen en voor lelijke krassen op je scherm zorgen. Schakel allereerst je smartphone uit, zodat er geen schadelijke kortsluiting ontstaat. Verwijder daarna de zandkorrels door met het rietje van je caipirinha te blazen of met de persluchtbus die je standaard bij je hebt in je eerstehulpdoos voor zandkastelen. Met een kleine stofzuiger, die je misschien wel in je auto hebt liggen, kun je proberen om de meest hardnekkige zandkorrels weg te blazen. Tik daarna voorzichtig met een microvezeldoek op het scherm. Vooral niet wrijven!

Hoe red ik mijn smartphone van de verdrinkingsdood?

Deze wonderbaarlijke methode geldt helaas alleen voor toestellen met toegang tot de batterij.

Verwijder meteen de batterij, de simkaart en de SD-kaart. Absorbeer zoveel mogelijk het vocht met wat je maar voor handen hebt: een betonblok, een poedel, keukenpapier of wattenstaafjes. Om je telefoon droog te krijgen,  kun je het beste rijst en/of zakjes silicagel gebruiken (als je dit bij de hand hebt). Stop dit  samen met je smartphone in een diepvrieszakje. Verwijder zorgvuldig al het lucht uit het zakje, voordat je hem dichtdoet. Twee of drie dagen later zou je beste vriend het weer moeten doen. Let op, we hebben het hier over water. Niet over suikerhoudende, alcoholische of melkdranken.

Koud, ik? Nooit!

Je smartphone houdt net zomin als jij van bevroren onderdelen en je doet er goed aan hier rekening mee te houden als je op een plek woont (of naartoe gaat) waar de temperatuur rond of onder de 0 °C ligt. De levensduur van je batterij staat op het spel.

Er bestaan hoesjes die je telefoon opwarmen of beschermen tegen sneeuw, maar  je bent goedkoper uit als je je toestel dicht tegen je aan houdt. Zo houd je hem eenvoudig op temperatuur, zodat hij het blijft doen. Als je telefoon lang buiten in de kou is geweest en je heel snel nog maar weinig batterij hebt, zet hem dan uit. Als hij vanzelf uitvalt, laat hem dan rustig warm worden in huis of op je lichaam (maar nooit op de verwarming!), voordat je hem opnieuw probeert aan te zetten.

En  om ervoor te zorgen dat je je smartphone niet uit je broekzak hoeft te halen als het buiten vriest, kun je kiezen voor een smartwatch of draadloze oortjes.

Met deze eerstehulptips voor smartphone ben je klaar om op avontuur te gaan onder de meest extreme omstandigheden: je telefoon gaat het overleven!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.