mon ordinateur est lent

Mijn computer is traag, hoe kan ik hem “reboosten”?

Wat is er vervelender dan een computer die vastloopt? Na een goede en trouwe dienst begint je computer te haperen en doet hij er steeds langer over om je verzoeken uit te voeren. Nou lekker dan, je laat hem nog een paar seconden nadenken, maar na verloop van tijd begin je je toch behoorlijk te ergeren. Nee eigenlijk ben je zowat in staat om die computer een flinke mep te verkopen! Maar lees eerst even dit artikel voordat je je tot het uiterste laat drijven. Dan leren we je gelijk een paar dingen die je kunt doen om je computer een tweede kans te geven!

De softe aanpak: poetsen geblazen

Gooi nooit oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt, dus begin eerst maar eens met een flinke schoonmaakbeurt! De software-optimalisatie zou al aanzienlijke resultaten moeten opleveren.

 

Voer geregeld updates uit

Het besturingssysteem is het hart van je computer: het moet regelmatig worden bijgewerkt, niet alleen voor cruciale veiligheidskwesties (het repareren van kwetsbaarheden), maar ook om het dagelijkse gedrag te verbeteren. Vertragingen kunnen worden veroorzaakt door storingen in het systeem die door regelmatige updates worden verholpen.

Voor pc’s wordt de update van het besturingssysteem automatisch opgelegd door Microsoft. Bij Apple en Linux is voor updates de toestemming van de gebruiker nodig, en de gebruiker kan ervoor kiezen om slechts een fractie van deze updates uit te voeren. Je snapt natuurlijk wel wat je te wachten staat als het systeem bijgewerkt moet worden…

Als je merkt dat je computer of laptop traag is, kan het probleem worden veroorzaakt door verouderde drivers, BIOS/UEFI of updates van het besturingssysteem. Deze worden gebruikt voor de goede werking van de computer, het is essentieel om ze automatisch of handmatig bij te werken, anders kan het zijn dat je computer niet goed werkt of dat je hem zelfs helemaal niet kunt gebruiken. Om dit te doen kun je naar de officiële websites van de fabrikanten gaan of naar gespecialiseerde websites die je een analyse van je PC aanbieden om de geldigheid van de besturingsprogramma’s te controleren. Pas op dat je handelingen uitvoert die het opstarten van de computer kunnen verhinderen. Als je computer op Windows 10 draait, hoef je je nergens zorgen over te maken omdat Microsoft de benodigde updates altijd oplegt.

 

 

Controleer de beschikbare schijfruimte

Het besturingssysteem heeft de vrije hand nodig om zijn werk te doen, en dat begrijpen we. Een minimum van 15% vrije ruimte op de harde schijf is een must. Controleer daarom de beschikbare ruimte op de schijf of de partitie waarop het OS staat. Je schijf of partitie kan klein zijn, wat kan leiden tot een vertraging van het systeem.

Bovendien stapelen tijdelijke bestanden zich op en nemen ze steeds meer ruimte in beslag. Daarnaast wordt de vrije ruimte overeenkomstig verkleind als je altijd nieuwe software op dezelfde schijf installeert als waar het besturingssysteem op staat.

Hoe kan ik ruimte op de schijf of systeempartitie herstellen?

  • Begin met het verwijderen van de aanwezige software die je niet nodig hebt. Meestal wordt de machine geleverd met een heleboel software die je niet nodig hebt. Hop, naar de vuilnisbak!
  • Als je een PC gebruikt, verwijder dan de tijdelijke bestanden: klik in de explorer met de rechtermuisknop op de betreffende schijf/partitie. Kies Eigenschappen en vervolgens Schijf-schoonmaak (in het eerste tabblad).
  • Het is niet slim om op deze schijf ook foto’s of documenten op te slaan. Verplaats ze naar een andere schijf, intern of extern, of naar een andere partitie.

Als je wilt controleren hoe het interne geheugen van je machine werkt, klik dan op het Startmenu en vervolgens op Computer of Mijn Computer. In het venster dat verschijnt, houd je de rechtermuisknop ingedrukt en klik je op (C         en klik je vervolgens op Eigenschappen met de linkermuisknop. Als je ziet dat je minder dan 2 GB vrije ruimte over hebt (in het paars), moet je een kleine voorjaarsschoonmaak doen door een paar grote bestanden te verwijderen.

Zorg ervoor dat je alleen programma’s verwijdert die je kent en die je zelf hebt geïnstalleerd door naar het Startmenu, Configuratiescherm, te gaan en dan, afhankelijk van je Windows versie, te klikken op Programma’s toevoegen of verwijderen OF Programma’s en functies verwijderen OF een programma verwijderen. We raden je aan om je foto’s, films, muziek of werkbestanden op te slaan op een externe harde schijf, USB-stick of SD-kaart om de ruimte op je interne harde schijf te optimaliseren.

 

Defragmenteer de schijf (alleen voor Windows, en alleen als het geen SSD is)

Het besturingssysteem kan een bestand segmenteren om het naar meerdere locaties op de fysieke schijf te schrijven, dat is wat er gebeurt bij het fragmenteren van bestanden. Als de fragmentatie te groot wordt, wordt het lezen van de bestanden vertraagd en dan kan je computer het wel eens lastig krijgen.

Defragmentatie is de werking van mechanische harde schijven om bestanden correct op te slaan door ze opnieuw in elkaar te zetten. Op SSD’s wordt de gelijkaardige operatie optimalisatie of trimmen genoemd. Maak je geen zorgen, Windows 10 zal handelen op basis van je configuratie. Om dit te doen, ga je naar Windows Administratieve Hulpmiddelen waar je de tools Defragmenteren en Schijfoptimalisatie kunt vinden.

Hoewel Windows sinds 2008 automatisch de harde schijf opruimt, zul je de operatie handmatig moeten uitvoeren als je machine ouder is of als je de behoefte voelt. Om dit te doen, klik je op het Startmenu, Alle programma’s, Accessoires en vervolgens op Systeemgereedschap. Druk tenslotte op Schijfdefragmentatie en vervolgens op Defragmenteren. Wees voorzichtig, dit proces duurt een paar uur. Aangezien de meeste schijffouten afkomstig zijn van Scandisk, raden we je aan om deze één keer per maand te analyseren en de harde schijf één keer per drie maanden te defragmenteren.

Antivirus en anti-malware scans

Heel vaak wordt de vertraging van de computer veroorzaakt door een besmetting met malware (kwaadaardige software) en/of virussen. Om ze te vermijden is het noodzakelijk dat de pc antivirus of pc-reinigingssoftware heeft om ze te kunnen verwijderen. Voor een perfecte optimalisatie van de pc is het raadzaam om een complete scan uit te voeren om virussen en andere malware te verwijderen.

Verminder het aantal programma’s bij het opstarten

Sommige soms nutteloze programma’s worden automatisch gestart zodra Windows opstart. Als ze te talrijk zijn, hebben ze invloed op de snelheid van de PC, die er lang over zal doen om op te starten. Zorg ervoor dat programma’s die niet geopend hoeven te worden bij het opstarten van de PC in het desbetreffende menu niet aangevinkt zijn, gebruik mits nodig een PC-schoonmaakprogramma zoals CCleaner pc om dit te verhelpen.

Is je computer nog steeds traag? Reset hem dan

Als je computer ondanks alle bovenstaande aanbevelingen traag blijft, zul je zeker alles moeten resetten. Voordat je deze drastische oplossing overweegt, moet je ervoor zorgen dat je je bestanden, foto’s, video’s, etc. op een externe harde schijf, USB-stick of SD-kaart opslaat.

Om te resetten, plaats je de bij je PC geleverde installatie cd-rom’s in de drive, zet je deze uit en weer aan. De herinstallatie start automatisch en je hoeft alleen maar de instructies te volgen, waarbij je de voorkeur geeft aan een totale herinstallatie met formattering van de harde schijf.

 

 

De harde aanpak: controleer je apparatuur

Als je computer na het toepassen van bovenstaande aanbevelingen nog altijd traag blijft, is er waarschijnlijk een klein hardwareprobleem.

Stof je computer af

Een goede koeling van de computeronderdelen is de sleutel tot een optimale werking. Dus als het abnormaal warm wordt en de ventilator(en) zoemen als een vliegtuigmotor, is het tijd om het af te stoffen. Slecht onderhoud kan de computer opwarmen en onherstelbare schade veroorzaken.

Open daarom je laptop of PC-toren en verwijder het stof van de ventilatoren met een droge luchtspuit, waarbij je ervoor zorgt dat je de componenten niet met je handen aanraakt.

Scan harde schijven om de betrouwbaarheid te controleren

Als je pc traag is, kan dit ook het gevolg zijn van een defecte harde schijf.

Eén of meer kapotte sectoren kunnen ernstige vertragingen veroorzaken. Om dit te controleren moet je de schijf scannen via het ingebouwde zelfdiagnosesysteem dat niet alleen kan detecteren, maar ook kan waarschuwen voor mogelijke storingen of via externe software (b.v. download CrystalDiskInfo voor Windows).

Fris je geheugen op (RAM)

Je computer kan last hebben van een gebrek aan RAM, het geheugen dat de uitwisseling en opslag van gegevens tijdens het werk beheert. Hoe meer RAM je computer heeft, hoe sneller hij zal zijn. Om de hoeveelheid beschikbaar RAM te vergroten, koop en installeer je extra geheugensticks. 8 GB, in plaats van bijvoorbeeld 4, zou de prestaties van je computer moeten verbeteren.

Als je jouw computer wilt versnellen, kun je de hoeveelheid RAM verhogen voor ongeveer honderd euro, of je nu een recent besturingssysteem hebt of niet.

Vervang losse onderdelen… of de hele PC

Als je ondanks de bovenstaande tips geen verbetering ziet, kan het nodig zijn om één of meer onderdelen van je computer te vervangen, vooral als deze een paar jaar oud is. Want als je PC of Mac écht oud is, is het waarschijnlijk normaal dat hij moeite heeft om de enorme datastromen die je vandaag de dag gebruikt bij te houden.

Je zult dan zeker moeten overwegen van processor te veranderen en over te stappen op SSD om je mechanische harde schijf te vervangen of het RAM te vergroten. Maar als je apparaat echt antiek is (meer dan 10 jaar oud), kost het investeren in nieuwe onderdelen je uiteindelijk meer dan het kopen van een nieuwe computer of nog beter: een refurbished PC

Wat is de beste software voor het schoonmaken van je pc?

Je zult veel gratis of betaalde software vinden om je pc schoon te maken, zoals CCleaner pc, Total AV, Pc Protect, AVG, McAfee, Bitdefender, Avast, Norton, Kaspersky en nog veel anderen.

Hoe voer je een gratis online pc-prestatietest uit?

Om de gezondheid van je pc en zijn onderdelen te controleren en de prestaties te meten, heb je de mogelijkheid om een gratis online pc-prestatietest uit te voeren met behulp van online software zoals Nova Bench, Si Software Sandra, PC Mark, 3DMark, etc. Aan het einde van de test weet je wat de optimale werking van je PC in de weg staat en hoe je de prestaties kunt verbeteren.

Je kunt je PC ook zonder software schoonmaken dankzij de tool die in alle versies van Windows is ingebouwd en die de capaciteit van de software- en hardwareconfiguratie van je machine meet door elk onderdeel te scoren van 1 tot 7.9. Hoe hoger de index, hoe sneller de computer.

 

Volg de bovenstaande adviezen bij het oplossen van de traagheidsproblemen van jouw PC of Mac. En als dat niet helpt, kun je natuurlijk altijd kiezen voor de refurbished apparatuur van Back Market.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.