6 toverformules om je computer langer mee te laten gaan

Je weet nu hoe je ervoor kunt zorgen dat je smartphone 5 jaar meegaat. Dat is geweldig, maar daar stopt de kruistocht tegen de geplande veroudering van apparatuur en elektronisch afval niet.  De gemiddelde levensduur van een draagbare computer is 5 jaar.

Laten we gek doen en proberen om hier 2 jaar bij op te tellen.

Hiermee bespaar je tussen de € 500 en € 1500 in vijftien jaar tijd en verminder je je digitale voetafdruk. Het is een begin en niet zo heel moeilijk, dus ga ervoor! Hoe zorg je ervoor dat je laptop langer meegaat?

1. Het systeem opschonen

De informatie stapelt zich dag na dag op, wat ervoor zorgt dat de boel vastloopt en het systeem trager werkt. Controleer regelmatig of je laptop nog minimaal beschikt over 20% vrije schijfruimte om optimaal te kunnen functioneren.

Begin met het handmatig verwijderen van oude, overbodige bestanden, vooral grote bestanden zoals video’s en muziek van My Little Pony. Deinstalleer de programma’s die je nooit gebruikt. Gebruik daarna speciale software om je computer grondig op te schonen.

CCleaner kan dat heel goed, CleanMyMac ook.

Als je veel grote bestanden hebben gewist, is het verstandig om de harde schijf te defragmenteren om de gegevens opnieuw te ordenen en de pc sneller te laten werken.

2. Zuinig omgaan met de batterij, zodat de laptop langer meegaat

Simpel, maar we doen het nooit: de machine uitzetten als we hem niet gebruiken! Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat de batterij lang meegaat.
“Ja, maar dan doe ik er lang over om weer te beginnen.”

Niet als je de volgende adviezen opvolgt:

  • Zorg ervoor dat zo weinig mogelijk programma’s automatisch worden opgestart bij het opstarten van je laptop.
  • Wees aardig voor je batterij en bespaar hem hoogte- en dieptepunten bij het laden/ontladen. Stop de stekker van je laptop in het stopcontact wanneer hij daarom vraagt en stop als hij 100% is opgeladen. Als je hier onzorgvuldig mee omspringt of hem te lang laat opladen, dan heeft dit gevolgen voor zijn autonomie.
  • Sluit je beste vriend aan op het stopcontact, zodra je hiertoe de kans krijgt, om de batterij te sparen.

3. Verwijder stof en restjes

Begin met het opzuigen van de stof met behulp van een kruimeldief en gebruik daarna een busje perslucht. Niet omgekeerd! Anders verdwijnen de ongewenste restjes tot diep in de machine.

Maak dagelijks voorzichtig het beeldscherm, pad, toetsenbord en de muis schoon met een microvezeldoek, een speciale doek of een brillendoekje. Vergeet ook het omhulsel niet.

4. Laat de laptop ademen

Je computer heeft je nog nooit gevraagd om extra zuurstof, maar dat zou zo maar kunnen gebeuren. Laat hem ademen, want hij moet zo goed mogelijk zijn warmte kwijt kunnen om problemen te voorkomen. Dek nooit de luchtingang en -uitgang van je computer af. Zet hem nooit op lakens of op je knieën. Zet hem bij voorkeur op een tafel of een stevig oppervlak.

5. De updates uitvoeren

Qua veiligheid raden we je aan om te investeren in de nieuwste antivirussoftware, Maar het belangrijkste voor een langere levensduur is het uitvoeren van de systeem- en programma-updates. Deze hebben voornamelijk betrekking op veiligheidsverbeteringen. Voer ze op tijd uit.

6. Laat hem onderweg met rust

Schokken en stoten kunnen de harde schijf zwaar beschadigen als je laptop aan staat of op stand-by. Dus geen gemaar, zet hem uit en stop hem in een goed gewatteerde tas om hem hier en daar mee naartoe te nemen.

Op die manier zorg je ervoor dat je laptop langer meegaat en kom je een stapje dichter bij een kleinere digitale voetafdruk.  Je bespaart ook nog eens veel geld. Bravo!

En als je laptop zijn einde nadert, overweeg hem dan te verkopen om hem een tweede leven te geven.

En nu je hier toch bent en een nieuwe laptop nodig hebt, waarom ga je niet een stapje verder en koop je een refurbished exemplaar?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.